Anmeldelser

Svenska Orgelsällskapet

Orgelforum 1/2012

Klockklang och orgelklang - Klokker i orglet

Anne Kirstine Mathiesen ved orglerne i Køge Kirke

og Jesper Jørgensen ved klokkespillet i Vor Frelsers Kirke, København.

HELIKON HCD 1061.

Klockspel og orgel är inte någon helt vanlig kombination, men både klockspelen och de 'vanliga' kyrkklockorna har inspirerat orgeltonsättere genom århundradena. Anne Kirstine Mahtiesen og Jesper Jørgensen ger här några intressanta prov på vad klockklangen inspirerat 13 tonsättare till. Allt ifrån det tidiga 1600-talets William Byrd till det sena 1900-talets Naji hakim. Orglarna finns i kurkan i Køge - Marcussens läktarorgel från 1968 (37/III), kororgeln, byggd av asamma firma 2000 (10/II) - och klockspelet i Vor Frelsers kirke i Köpenhamn.

Anne Kirstine Mathiesen är utbildad vid Kgl. Musikhögskolan i Köpenhamn för Jørgen Ernst Hansen, Hans Fagius och Jesper Madsen.

Musiken på CD:n är som helhet intressant och mycket välspelad, men de verk jag särskilt väljer att stanna inför är: Louis Vierne's välkända Carillon de Westminster, som med Anne Kirstine Mathiesen väl genomtänkta registreringar klingar franskt storslaget på en orgeltyp som trots allt ligger långt ifrån den franska symfoniska katedralorgeln.

Francois Coupein's La Carillon de Cyntére, är egentligen ett cembalostycke, men får ett lyckat framförande på kyrkans kororgel, liksom Nikolas Lebégues välkända Les Cloches.

Fransk katedralmusik med klockanknytning är också Carillon Orléanais av Henri Nibelle och Maurice Duruflé's sällan hörda Fuga över ett tema från klockorna i katedralen i Soissons op. 12.

Anne Kirstine Mathiesen och Jesper Jörgensen avsluter sin originella och musikaliskt intressanta CD med Naji Hakim's Glenalmond Suite. Charmerande musik, skriven 2007 till invigningen av den nya orgeln i Glenalmond College i Skottland. Helicon Records plade- og nodeforlag är att gratulera till musikaliskt och orgelhistoriskt viktiga utgävor.

Rekommenderas!

Dag W. Edholm

thumb_Forside_Klokker

Dansk Organist- og Kantorsamfund December 2012


Klokker i Orglet - Anne Kirstine Mathiesen spiller værker af

Ludvig Nielsen, Kjell Mørk Karlsen, Jean Langlais, Louis Vierne, William Byrd, François Couperin,

Nicolas Lebègue, Jean-François Dandrieu, Henri Nibelle, Henri Mulet, Maurice Duruflé, William Mathias og Naji Hakim på orglet i Køge Kirke.

Helikon HCD 1061


Det er altid spændende som lytter at få foræret en klar overskrift på et koncertprogram eller en cd. Man sætter sig ind i et afgrænset område, som var man til et foredrag eller en kunstnerisk orienteret film. Hvis overskriften var "En orgelmesse" ville man forvente at blive ført rundt i romermessen/højmessens mange led, og man ville derved blive udfordret på sin liturgiske rygradsautomatik.

Hvad kan man forvente af en cd med titlen "Klokker i orglet"? - kendte klokketemaer?- imitationer af klokker lavet med orglets klangmuligheder? - bryllupsklokker? - begravelsesklokker? - gudstjenesteklokker? Anne Kirstine Mathiesen har på sine to fine Marcussen-orgler i Køge Kirke indspillet et afvekslende program fra 5 århundreders orgellitteratur.

Som første indslag og ind imellem nogle af stykkerne kommer Vor Frelsers Kirkes klokker på besøg med producer og lydtekniker Jesper Jørgensen ved hamrene. Hovedorglet i Køge Kirke er meget klassisk og typisk Marcussen & Søn fra 1968. Grundstemmerne klinger frit og uforcerede og rørstemmerne er præcise og klare. Svellevirkningen er ikke voldsom, men klart hørbar. Instrumentet favoriserer musik fra før 1850, men honorerer fint senere skrevet musik.

Kororglet fra 2000 er med sine 10 stemmer en usædvanlig karakteristisk lille perle med sine syngende principaler og pludrende fløjter. Man bemærker hurtigt, hvor forskelligt tiden og komponisterne forholder sig til klokketemaet. Byrd bruger et tema som ciacona i bassen. Couperin, Lebègue og Dandrieu er mere indhyllet i klokkeklangens vedvarende monotoni.

Derfra springer vi 150 år til de kendte stykker af Vierne og Mulet, som klart er skrevet til udgangsmusik og festbrug. Man kan sige, at man hér har en defineret carillon-stil i lighed med toccatastilen. Nibelle (et skønt navn på denne cd) og Duruflé er i samme tradition, men hvor førstnævnte holder sig til begges mesters (Vierne) form vælger Duruflé at bygge sin spænding op om en klassisk fuga, som siden opløses og lægger sig i carillon-sporet. Mathias og Hakim er børn af de klassiske former og udtryksmåder, men forsøger at finde nye nuancer og udtryksformer.

Anne Kirstine Mathiesen gør et virkelig flot arbejde med at profilere de forskellige tidsperioder og tilpasse dem Køge Kirkes 38 stemmer. Hun musicerer sundt med stort overskud og til tider humor. Man kan undervejs blive en anelse træt af de mange "slutnumre" hvor al fyrværkeriet skal brændes af, men energien holder hun oppe. Klokkeindslagene fra Vor Frelsers Kirke er egentlig dejlig ferske og opfindsomme, bortset fra optakten til Byrds "The Bells of Osney" som med sin cross-fade er lige smart nok. Man hører klokkerne overlappe orgelindledningen, hvilket driller lytterens rumfornemmelse. Rækkefølgen af stykkerne er lagt med de ældste stykker i en midtersektion spillet fra kororglet. Når man har hørt hvor mange tju-bang-numre cd'en præsenterer, undrer det mig, at den begynder med Ludvig Nielsens lidt tunge "Nidarosdomens klokker". Jeg synes den havde været bedre som et roligt afbræk senere. Hendes orgeludgaver af cembalostykkerne er registreret afvekslende og selvom man kunne savne en mere fransk klang i de mange carillon-stykker så har det bestemt sin ret at høre dem spillet på Køge Kirkes orgel.

Ud fra mine forventninger synes jeg man får det meste. Skulle man savne noget, ville det være det mere afdæmpede repertoire

- findes der ikke en "sorgens klokke"?

Af Mads Høck


Af: Flemming André Philip Ravn

Svenska Orgelsällskapet Orgelforum 3/2016

Det Danske Orgelselskab

Danser med Orglet

Orgelspeilet Nr. 1 2016 (Orgelselskabet i Norge)

Verker av P. I. Tsjajkovskij, G. Bizet, W. A. Mozart og G. F. Handel arrangert for 4-hendig orgel

Vibeke Astner og Anne Kirstine Mathiesen, orgel Spilt i Sct Nicolai kirke, Køge, Danmark

Orgel: Marcussen & Søn, 1968 Gateway Music (2015)

Tilgjengelig fra bl.a. www.noder.dk. Kan streames/lastes fra Spotify, iTunes o.a.

Her er virkelig en annerledes orgel-cd, der ingen av verkene er skrevet for orgel. Men musikken er velkjent for de aller fleste, skjønt jeg tviler på at noen har noen videre erfaring med de herværende arrangementer. Det klinger overraskende, og verken Tsjajkovskij, Bizet eller Mozart kan noen gang ha reflekterte over at dette skulle spilles på orgel. Men det klinger friskt og morsomt, og dette vil utvilsomt kunne virke som en døråpner for et musikalsk, ikke-orgelkyndig publikum.

For meg er det Tsjajkovskijs Nøtteknekkersuite som fungerer best. En medvirkende faktor er sikkert at den opprinnelige instrumentering lett lar seg transformere til orgel, siden orkesterets blåsere både er melodibærere og fargeleggere. Alikvoter, mixturer og rørstemmer gir spennende klangfarger, og transformeringen fra orkesterets til orgelet er i de fleste satsene meget vellykket. Kun Blomstervalsen faller litt gjennom. Akkompagnementets «om-pa-pa» og de lange melodilinjer i strykerne lyter ikke helt naturlig i orgelversjonen, og satsen blir litt for lang. Men Astner & Mathiesen avslutter satsen med bravur og et meget effektivt registercrescendo. I suiten fra Bizets Carmen er det også mye morsomt, men to ting trekker ned helhetsinntrykket. Mange av de sangbare melodiene blir svært kort behandlet, mens det velkjente hovedtema fra ouverturen stadig kommer tilbake i forte, og blir for påtrengende – den gjør at suiten som helhet blir litt sirkuspreget og faktisk litt ensformig.

Og det er synd, for flere andre utdrag fungerer bra; ikke minst den velkjente Habanera, som viser seg som skreddersydd for orgel! (Og hvem skulle trodd det?)

W. A. Mozart er representert med første sats fra «store g-moll» (dvs. symfoni nr. 40, K 550). Dette er en sats der mye av det melodibærende ligger i "olinene over en små-skummel tremolo i viola. Dette er ikke lett å overføre til orgelet. Men Astner & Mathiesen får det til å fungere, de spiller levende og friskt, og gir satsen en solid og fin tolking; mindre ytre dramatikk enn et orkester ville gitt, men med gjennomsiktighet og spenning. G. F. Handels berømte Arrival of the Queen of Sheba fra oratoriet Solomon (HWV 67) er velkjent i utallige orgelarrangementer.

Her blir satsen langt mer fyldig og monumentalt gjengitt enn hva man klarer med to hender og to føtter.

Marcussens orgel i Sct Nicolai i Køge har en tradisjonell dansk orgelbevegelsesdisposisjon, med gjennomgående lyse og lette stemmer og med en gjennomsiktig klang. Noen stemmer skal stamme fra et tidligere orgel fra ca. 1850, men det er klangidealet fra 1960-årene som dominerer. På mange måter virker det som om tanken om «universalorgelet» slik det kom til uttrykk i Marcussens Sorø-orgel, er forsøkt gjenskapt i Køge. Det klinger gjennomgående både friskt og delikat, men i flere satser hadde nok både arrangementene og spillet til Astner & Mathiesen tjent på et orgel med litt større klanglig bredde og et noe mer solid 8’-fundament (for ikke å si 16’!)

Programmet på denne CD er ikke overvettes langt, bare snaut 50 minutter. Det kunne godt ha vært plass til et verk til, og med Carmen og Nøtteknekkeren på plass er det vel bare fantasien som setter grenser. Noe fra Schumanns symfonier eller Bizets L’Arlesienne kunne jo vært mulig? Eller hva med Beethoven? Uansett er dette et morsomt forsøk på å vise fram orgelet i nye musikalske sammenhenger og sikkert også for et «nytt» publikum.


'Musikalsk magi i Solrød' - Solrød Avis 15. maj 2015

Organisterne Anne og Vibeke tryllebandt alle i Solrød Strandkirke

Lørdag den 18. April havde Solrød Strandkirke inviteret til en orgelkoncert med to meget dygtige organister Vibeke Astner og Anne Kirstine Mathiesen, fra henholdsvis Vejle og Køge. Der blev tryllet både på orglet og flygelet, så det var ren magi. De to piger fik orglet til at lyde, som var det et helt orkester, med alle mulige instrumenter. De fik virkelig vist, hvad et orgel kan. De fik englene til at synge for de 100 fremmødte publikummer. Man følte sig henført til eventyrets verden, så smukt spillede musikken.

Pigerne diskede op med et meget alsidigt program, en perlerække af værker. Der blev spillet Handel, Mozart, Sjostakovitj, Tjaijkovskij og Georg Bizet. De lagde ud med ’Arrival of the Queen of Sheeba’. Et meget pompøst stykke. Derefter fulgte den skønne Symfoni opus 40, 1. sats af Mozart. Sjostakovitjs klaverkoncert nr. 2, opus 102, 2. sats, fik de små hår til at rejse sig af ren fryd. Anne sad ved flyglet og Vibeke ved orglet. De fik sammen musikken til at gå op i en højere enhed, så man skulle knibe sig i armen for at være sikker på, at man virkelig oplevede så smuk musik. Nøddeknækkersuiten af Tjaijkovskij var lige så fantastisk. Pigerne sluttede af med Carmen af George Bizet. Der var ikke et øje tørt.

Anne og Vibeke tusind tak for at trylle for os og føre os et par timer ind i eventyrland.

Kærlig hilsen fra en af de fremmødte, der blev forført af den skønne musik.

Anne Margrethe Rasmussen, Solrød